Väriä elämän

Väriä elämän

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Polka ja kulkuri

Mansikkamaan virkaa puutarhassani saa tällä erää hoitaa kasvihuoneen etelä- ja länsiseinustan mansikkapenkit. Sitten kun megaluokan tarmonpuuska iskee, käännän lisää maata ja teen isomman mansikkamaan. Puuskan olisi syytä iskeä ennen kesäkuun puoliväliä (netin prusteella maaginen takaraja kevätistutukselle). Isoon mansikkapenkkiin laittaisin Polkaa ja jotain toista myöhäisempää lajiketta - vieläköhän on Sengaa? Sen muistan jo lapsuudesta. No, elokuussa sitten viimeistään isomman mansikkamaan tekoon (neuvoo netti syysistututtamisesta) ja silloin voinkin jo hyödyntää omia rönsyjä. Ähäkutti, taimitarhan täti!

Tällä seinustalla kasvaa Polkaa. Takaseinustalla Kulkuria.
Istutin taimet mansikkakasnkaaseen, koska se pitää rikkaruohot kurissa. Kasvihuoneen takana on nimittäin vuosia torkkunut lautataapeli, jonka ympärille on kasvanut vuohenputkea. Kohta saa taapeli kyytiä! Tilalle tulee kasvimaata.

Kulkuri antaa 'keskivarhain' satoa, Polka on myöhäinen lajike. Kulkuri marjat ovat keskikokoisia tai suurehkoja, pyöreähköjä ja tummanpunaisia, maku on voimakas. Polka on satoisa, voimakaskasvuinen lajike, jonka marjat ovat keskikokoisia, kiinteitä ja hyvänmakuisia.

Tälläkin kertaa urakka alkoi nurmikon tuhoamisella. Pistolapio ja talikko pääsivät taas töihin. Hetken maata myllättyäni aloin haaveilla jyrsimestä. Meinaan olisi vielä sen kasvimaankin kääntäminen.  Hetkittäisiä tarmon lopsahtamisia havaittavissa...
Tässä välissä täytyy nyt olla rehellinen ja tunnustaa, että en minä yksin kaikkia maita joudu kääntämään. Mieheni sen etupäässä hoitaa. Meillä on sellainen melkoisen perinteinen jako miesten ja naisten töihin, mikä sopii minulle vallan mainiosti. Mies lapio, minä kitken. Mies hoitaa autot, minä leipomiset. Minä haaveilen, insinöörimieheni suunnittelee ja toteuttaa.

Seuraavaksi kasvimaan kimppuun. Ajattelin tehdä sellaisia about metrin levyisiä ja kolmisen metriä pitkiä laudan-kahden korkuisia penkkejä. Nyt pitää vähän huilata, antaa ajatusten hautua ja kutitella vähän insinööriä. Siinä lyhykäisyydessään mun seuraava projektisuunnitelma. Mutta ihaillaan yhdessä ensin omenankukkia!

Kaikki alapuutarhan viisi omenapuuta kukkivat upeasti ja
maijamehiläiset pörräävät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti